CONTACT

5 tips om het Imposter Syndrome een koppie kleiner te krijgen

persoonlijke ontwikkeling Apr 10, 2024
Imposter Syndrome - 5 tips

De afgelopen tijd kwam hij vaak even in mijn oor fluisteren: het draakje van een imposter syndrome. Na 12 jaar bij Great Place To Work een mooi merk opgebouwd te hebben met vele websitebezoekers en volgers, startte ik bij Human Journey vanaf nul. Misschien herken je mijn gevoel wel? Twijfels over mijn eigen kunnen: kan ik dit eigelijk wel? Straks word ik ontmaskerd als ‘bedrieger’ en val ik door de mand? En ben ik wel goed genoeg om dit te kunnen?

Gelukkig ben ik, en ook jij, hier niet alleen in. Het imposter syndrome betekent letterlijk het bedriegersyndroom. En het treft iedereen, van alle leeftijden, achtergronden en functies. Het goede nieuws? Je kunt het draakje verslaan en steeds een koppie kleiner krijgen.

5 praktische tips

(Lees door tot tip nummer 5 want ik maak graag een nieuwe playlist op Spotify!)

Tip 1: iedereen doet maar wat

Een van de meest geruststellende gedachten is het besef dat vrijwel iedereen om je heen ook maar wat aan het doen is. Achter de schermen worstelen veel mensen met dezelfde gevoelens van twijfel en onzekerheid. Het idee dat anderen volledig zelfverzekerd zijn en precies weten wat ze doen, is vaak een illusie. Dus waarom zou jij jezelf vergelijken met anderen? Iedereen is aan het leren, groeien en zichzelf ontwikkelen. Dit besef geeft je wat ademruimte. Wees niet te streng voor jezelf. Je bent op de goede weg (en het is ook ok als je even een zijweg bent ingeslagen), zelfs als het voelt alsof je het soms wilt opgeven.

Tip 2: deel je kwetsbaarheid

Vaak helpt het om je gevoelens te delen met anderen. Dit betekent niet dat je op zoek bent naar bevestiging of complimenten, maar eerder naar begrip en erkenning. Praat met vrienden, familie, collega's of een coach over je twijfels en angsten. Je zult waarschijnlijk verrast zijn door hoeveel mensen hetzelfde doormaken. Het delen van je kwetsbaarheid zal je niet alleen een gevoel van opluchting geven, maar ook een gevoel van verbondenheid met anderen creëren.

Tip 3: positieve affirmaties (maak er je wachtwoord van)

Het herhalen van positieve zinnen en uitspraken kan een krachtig middel zijn om je zelfvertrouwen te versterken. Stel een aantal positieve uitspraken op die je over jezelf wilt geloven en herhaal deze regelmatig, zowel hardop, in gedachten of maak er je wachtwoord van die je dagelijks intypt. Geef er ook een eigen draai aan, net wat bij jou past. En relativeer bijvoorbeeld met uitspraken als ‘Niet drijven op vorige week. Volle bak er tegenaan (advies van mijn vader), ‘Het is maar werk’ of ‘Over 12 uur is het alweer voorbij' (als je bijvoorbeeld een webinar moet geven). 

Tip 4: realiteit > verwachtingen = geluksgevoel

Stel realistische verwachtingen voor jezelf. Vaak leggen we onszelf onredelijk hoge doelen op, waardoor we constant onder druk staan en nooit tevreden zijn met onze prestaties. Focus op wat je daadwerkelijk hebt bereikt en hoe ver je bent gekomen in plaats van te fixeren op wat je nog niet hebt gedaan of bereikt. Dit betekent niet dat je niet groots mag denken of niet mag dromen. Maar maak bijvoorbeeld verschillende stadia van verwachtingen van ‘dit is ok’ tot ‘dit zou geweldig zijn’ (kun je ook vaker successen gaan vieren).

Tip 5: zet wat "f*ck it" muziek op

Last but not least, wat mij helpt is om lekkere muziek op te zetten, met een goede stem of juist waar je goed op kunt dansen. Muziek heeft een krachtig effect op hoe je je voelt en kan ons helpen om negatieve gedachten voor even te laten gaan en je zelfvertrouwen een boost te geven (al is het binnenshuis). Dus gooi die favoriete afspeellijst op vol volume, laat jezelf gaan en herinner jezelf eraan dat je meer bent dan je angsten en twijfels. Dus dans alsof niemand kijkt (of juist wel, net wat je leuk vindt #iederzijnding). Welk nummer helpt jou om weer wat power te krijgen? Laat het weten via een reactie op deze LinkedIn-post.

Gratis webinar Employee Journey 2.0

Ontdek de 4 onmisbare factoren om medewerkersĀ te behouden tijdens deze sessie. Elke tweede dinsdag van de maand live te volgen!

Ja, ik meld mij aan!

GratisĀ Employee Journey Checklist

Wil je aan de slag met de employee journey in jouw organisatie? Vraag de gratis Employee Journey Checklist aan inclusief tips en stappenplan per fase.

Je ontvangt het e-book direct in je inbox.