CONTACT

De impact van levensfases in organisaties

inclusie May 21, 2024
Levensfases in organisaties

Ieder mens zit in een levensfase die gekenmerkt wordt door specifieke uitdagingen en doelen zoals het vormen van je identiteit als jongvolwassene, balans tussen werk en privé bij een jong gezin of jezelf herontdekken bij een leeg nest. Iemands levensfase heeft grote invloed als het gaat om loopbaankeuzes, zorgtaken, persoonlijke ontwikkeling en kijk op werk. Toch zie je vaak dat arbeidsvoorwaarden en ontwikkelingsmogelijkheden op 1 hoop worden gegooid. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn en je medewerkers te behouden is het belangrijk om te zorgen voor meer bewustwording, maatwerk en verschillende communicatieboodschappen.

In deze blog neem ik je mee in de thema’s die spelen bij verschillende levensfases op de werkvloer. Belangrijk! In deze blog is leeftijd de bepaler voor een overgang naar een andere fase. Maar ieder individu maakt een eigen persoonlijke reis mee: vol met pieken, dalen en zijroutes. Sta hiervoor open en luister vooral naar de behoeftes van een persoon. Niet iedereen heeft een gezin en ook op latere leeftijd kun je stoeien met vraagstukken over wie je bent en wat je wilt. En tot slot, wees je bewust van rouw- en zorgtaken die levensfase-overstijgend zijn.   

Wil je het overzicht uit de foto als PDF ontvangen? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Leren (twintiger jaren)

In deze fase staan vele veranderingen (van studie naar werk, carrière keuzes maken, relaties aangaan, zelfstandig worden), experimenteren en jezelf ontwikkelen centraal. Je bent op zoek naar de talenten die je hebt en hoe je je talent het beste kunt inzetten. Hoe bouw je aan je eigen werkplezier en hoe word je minder vatbaar voor stress door prestatie- en werkdruk?

Impact voor werkgevers:

  • Focus bij persoonlijke ontwikkeling op vraagstukken als: wie ben ik en wat kan ik?

Keuzes maken (eind twintig, begin dertig) 

De keuzestress slaat toe. Je hebt wellicht inmiddels meerdere banen gehad, veel geleerd en je weet ook waar je goed in bent. Maar hoe nu verder? Wat past (echt) bij je? Wat voor organisatie juist wel of juist niet? Ook is er in deze tijd vaak meer behoefte aan zekerheid. Omdat je een eigen huis wilt of een gezin wilt stichten (of juist niet). Het is tijd om weloverwogen keuzes te maken die bij je passen. 

Impact voor werkgevers:

  • Check-in op de behoefte die iemand heeft, pas je verzuimbeleid hierop aan in kader van bijvoorbeeld ouderschapsverlof

Balanceren (eind dertig, begin veertig)

Een periode waarin je alle ballen in de lucht probeert te houden vanuit de verschillende rollen die je vervult. Je bent bezig om te groeien in je werk en veelal ook om te settelen in je privéleven. Het kan een flinke uitdaging zijn om te focussen op je werk én een (jong) gezin te hebben (of een ander soort thuissituatie). Stress en jezelf verliezen liggen in deze levensfase op de loer.

Impact voor werkgevers:

  • Check-in op de behoefte die iemand heeft, pas hier ontwikkelingsmogelijkheden op aan

Nieuwe zingeving (eind veertig, begin vijftig)  

Belangrijke mijlpalen zijn behaald en bij een gezin is de (hectische) tijd vaak in rustiger vaarwater gekomen. Het is nu weer tijd voor jezelf! Het kan zijn dat je daarom opnieuw je koers wil behalen: wie ben ik eigenlijk (nog) en wat wil ik voor mezelf behalen?

Impact voor werkgevers:

  • Sta open en bied kansen voor nieuwe (interne) ontwikkelingsmogelijkheden (bij een andere koers)

Ervaringen delen (eind vijftig, zestiger jaren)  

Aan het eind van je loopbaan verschuift wederom je focus. Er is een enorme schat aan kennis en wijsheid die je kunt delen met de jongere generaties. Vitaal blijven is een belangrijk thema in deze fase. Ook komt er een spannende fase aan wanneer je pensioen in zicht komt. Wat wil je hierna gaan doen? Hoe ga je je vrije tijd invullen? En welke keuzes heb je nu te maken om die stappen te gaan zetten?

Impact voor werkgevers:

  • Benut de wijsheid en ervaring van deze collega’s door bijvoorbeeld mentorprogramma’s

Leven   

Ook na je loopbaan ben je van enorme waarde. Daarom sluiten we deze blog niet af bij het pensioen. Het leven stopt, als het je gegeven, namelijk niet hier. Veel mensen fungeren als mentor, als vrijwilliger of als adviseur van organisaties. Kies hierin zelf wat voor jou belangrijk is en in hoeverre je betrokken wil zijn. 

Conclusie

Het is enorm waardevol om mensen van iedere levensfase te hebben in je organisatie. Mensen kunnen veel van elkaar leren. Tegelijkertijd zie je dat de behoeftes, (zorg en ontwikkeling) vraagstukken en talenten verschillen per levensfase. Hier meer rekening mee houden zorgt ervoor dat je mensen betrokken zijn bij je organisatie en op de beste manier hun werk kunnen doen. 

Nogmaals plak niet automatisch een levensfase op een persoon. Vraag wat er speelt en pas daar je aanbod op aan. Stel in het algemeen deze vragen: Wat vind je zelf belangrijk in je werk? Waar heb je hulp bij nodig (wat speelt er in je leven)? En waar ligt je persoonlijke groei? 

Aan de slag met het thema Levensfase?

  • Voor werkgevers: Het thema Levensfase is 1 van de 16 thema’s uit het LIFE-canvas. Dit canvas staat centraal in het Human Journey traject voor HR. Tijdens dit online traject bouw je een mensgerichte employee journey. Meer hierover kun je lezen op deze pagina of schrijf je in voor de gratis webinar.
  • Voor individuen: wil je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling? Levensfase is 1 van de 16 thema’s uit het LIFE-canvas. Dit canvas staat centraal in het online Human Journey traject. Tijdens dit online traject krijg je meer inzicht in wie je bent, wat je wilt en hoe je energiek aan het werk kan zijn. Meer hierover kun je lezen op deze pagina.

Bronnen:

Ter inspiratie voor deze blog heb ik verschillende bronnen gebruikt waaronder Trimbos, Focus Nederland en Riforce.

Gratis webinar Employee Journey 2.0

Ontdek de 4 onmisbare factoren om medewerkersĀ te behouden tijdens deze sessie. Elke tweede dinsdag van de maand live te volgen!

Ja, ik meld mij aan!

GratisĀ Employee Journey Checklist

Wil je aan de slag met de employee journey in jouw organisatie? Vraag de gratis Employee Journey Checklist aan inclusief tips en stappenplan per fase.

Je ontvangt het e-book direct in je inbox.