GRATIS EMPLOYEE JOURNEY CHECKLIST

Mensgericht werkgeverschap: soft of bittere noodzaak?

Jul 25, 2024

Mensgericht werkgeverschap kan misschien soft klinken, maar niets is minder waar. We kennen allemaal termen als werkgeluk, goed werkgeverschap en inclusie. Deze concepten hebben een goede intentie, alleen missen zij een focus op het individu, wat iemand meemaakt én meebrengt. Met mensgericht werkgeverschap zet je de volgende stap als werkgever. Hoe? Dat ontdek je in dit artikel.

“Ja, iedereen maakt wat mee. Lekker thuislaten, hup aan het werk en omzet halen. Moet jij eens weten wat ik allemaal meemaak.” Deze reactie kreeg ik letterlijk toen ik vertelde over Human Journey®. Mijn oren klapperden (figuurlijk...) want:

  • Sinds wanneer is wat we meemaken een wedstrijd?
  • Sinds wanneer zijn we veranderd in (of zijn we nog steeds) werkende robots die alles voor “de money” doen?
  • Sinds wanneer vinden we het normaal dat mensen uitvallen door werkstress?
  • Sinds wanneer gaan we pas voldoening halen uit ons leven als we met pensioen gaan?
  • Sinds wanneer bestaat het nog steeds dat mensen uitgesloten worden op de werkvloer door wie ze zijn of hoe ze eruit zien?

Niet in mijn wereld… 

Mijn vader werd ernstig ziek twee maanden nadat hij met pensioen ging. Vijf maanden later hebben we hem los moeten laten. Als leraar was hij enorm gedreven, altijd bezig om kinderen te laten groeien en hun eigen kracht te laten ontdekken. Gedoe op het werk bracht hem ontzettend veel stress. Altijd bezig met de ander, nu had hij tijd voor zichzelf. Het heeft niet zo mogen zijn…

Mensgericht werkgeverschap als prioriteit #1

Des te groter is mijn drive om mensgericht werkgeverschap als prioriteit nummer 1 voor organisaties op de agenda te zetten. Als je succesvol wilt zijn als organisatie heb je mensen nodig die graag voor je willen werken, die energie halen uit het werk wat ze doen en als fans je organisatie weer verlaten. 

Het is bizar dat ik het nog in 2024 moet typen... maar als je focust op een goede beleving voor je mensen, hoe beter de resultaten zijn (en niet alleen in harde euro’s)

Waarom krijg ik dan nog zo’n reactie?

Zijn we teveel met onszelf bezig? Leven we in onze eigen cocon? Zijn we opeens anders als we in een werkcontext zijn? Zijn we verblind door cijfers? Nemen we een houding aan die past bij de ‘rol’ of ‘positie’? Is kwetsbaarheid een zwakte?

Voor de mensen die meer aangaan op cijfers. Hieronder een rijtje: 

  • Het langdurend verzuim door stressgerelateerde klachten is in 2023 met 11% gestegen. Deze  medewerkers zijn 260 dagen niet aan het werk. Dit is een kostenpost van € 97.200 per medewerker.
  • Een derde van de medewerkers heeft op het werk te maken gehad met discriminatie of pesten, maar minder dan de helft heeft dit gemeld.
  • 35% van de medewerkers is van plan om in de komende 12 maanden te solliciteren bij een andere organisatie. De gemiddelde verloopkosten zijn circa € 70.000,- per medewerker. 
  • 33% van de volwassen autisten heeft een betaalde fulltimebaan. Hetzelfde percentage hoogbegaafde medewerkers zeggen gelukkig te zijn op werk.
  • Slechts 25% van de medewerkers met een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft het gevoel erbij te horen op het werk.

En zo kan het lijstje nog wel even doorgaan...

Is mensgericht werkgeverschap dan zo soft?

  • Ja, én als je meer rekening houdt met levensfases en zorg- en rouwtaken, dan vallen mensen minder (snel) uit…
  • Ja, én als je bewust bent van jouw privileges, wat discriminatie en microagressie is, dan worden mensen niet buitengesloten en blijft talent niet onbenut…
  • Ja, én als mensen weten hoe zij individueel van waarde zijn en kunnen ontwikkelen, dan gaat jouw organisatie groeien als een malle…
  • Ja, én als je beter begrijpt hoe verschillend mensen zijn in hoe zij energie opdoen, dan heb je vitalere collega’s (inclusief jezelf!)… 

Wat is dan mensgericht werkgeverschap? En wat maakt het anders?

Mensgericht werkgeverschap is een holistische benadering waarin de nadruk ligt op het welzijn, de ontwikkeling en de behoeften van medewerkers binnen de bredere context van hun leven. Het erkent dat medewerkers meer zijn dan alleen hun functie en prestaties; ze zijn unieke individuen met diverse levensfasen, persoonlijke voorkeuren en verschillende achtergronden. Deze filosofie streeft naar een cultuur waarin iedereen zich gezien, gewaardeerd en ondersteund voelen, zowel professioneel als persoonlijk. Dit leidt tot lager verloop en meer fans van jouw organisatie.

  • Is het anders dan goed werkgeverschap? Ja, want goed is een subjectief begrip. Wat voor de ene persoon goed is, is voor de ander niet passend. Wat voor de ene persoon goed is, is voor de ander geweldig. En de “gemiddelde’ medewerker bestaat niet.

  • Is het anders dan werkgeluk? Ja, want werkgeluk richt zich met name alleen op de werkcontext, terwijl het juist gaat om alles wat er gebeurt in iemands leven. En werkgeluk is een streven waarbij er weinig oog is voor ongelijkheid en het kan ervoor zorgen dat ‘niet oké’-zijn niet mag bestaan.

  • Is het anders dan diversiteit & inclusie? Ja, want D&I richt zich vaak op groepen op basis van bijvoorbeeld seksuele geaardheid, gender, neurodiversiteit of culturele diversiteit. De mensgerichte aanpak kijkt naar de individu vanuit de benadering dat je een combinatie bent van meerdere invloeden en je je eigen identiteit mag en kan vormen. 

Waarom is mensgericht werkgeverschap nodig?

Drie belangrijke redenen om hiermee aan de slag te gaan: 

Verharding van de maatschappij 

Ontmenselijking: je hoort de term steeds vaker. Zeker na de coronaperiode en de opkomst van social media (zeker voor jongeren) zijn we steeds meer uit elkaar gegroeid. We plaatsen elkaar in hokken, we koppelen uiterlijkheden aan hele identiteiten en anoniem je frustraties uiten op social media is makkelijker dan ooit.

De mini-maatschappij zit bij jou op de werkvloer, loopt in de fabriek, geeft les op school. Je hebt de kans als werkgever om hierin het verschil te maken. Om niet vanuit debat, maar vanuit dialoog met elkaar in gesprek te gaan. Kijk verder dan het label dat van buitenaf wordt geplakt en toon interesse in elkaar. We hebben vaak meer raakvlakken dan dat we denken.

Opkomst van AI

AI maakt dat je van alles uit kunt besteden behalve je menselijkheid, zoals je levenservaringen, je emoties, je inlevingsvermogen, je invloeden, je interesses, je creativiteit. Het is een kans om zoveel mogelijk te automatiseren waar geen menselijke kunde voor nodig is en waar nu veel tijd en geld naartoe gaat. Op deze manier ontstaat er meer ruimte voor het inzetten van ieders kwaliteiten. 

Mentale gezondheid

De druk om te presteren en de zorgen van mensen zijn groot. Werk moet een plek zijn waar je je talenten kunt benutten, met nieuwe ideeën kunt komen en waar je met energie je werk doet. Door mentale problemen te bagatelliseren, door discriminatie toe te staan of door werk een plek van stress te laten zijn, draag je bij aan een onveilige cultuur wat leidt tot hoger verzuim en verloop. 

Wat levert mensgericht werkgeverschap op? 

  • Betere onderlinge relaties (op het werk): door meer inlevingsvermogen te hebben, persoonlijke aandacht te geven en jezelf beter te leren kennen, kun je betere relaties op het werk aangaan. Dit leidt tot open communicatie, betere samenwerking en dat de juiste mensen op de juiste plek zitten.

  • Talenten die benutten worden: zoveel talentvolle mensen komen nu niet tot uiting omdat ze werken (of geeneens aangenomen worden) in een omgeving van stress, micromanagement of onveiligheid.

  • Lager verloop: door meer rekening te houden met het feit dat mensen ook maar mensen zijn, kun je eerder inspringen als mensen stress ervaren, maatwerk bieden en inspelen op voor wie wat wanneer belangrijk is. Ook blijven mensen graag bij jouw organisatie werken of verlaten de organisatie als fan!

Mensgericht werkgeverschap betekent niet dat je alles hoeft op te lossen, dat je de tissues klaar moet hebben liggen, maar wel dat je met begrip en aandacht het verschil maakt en een betere werkgever wordt waardoor je ‘strijd’ op de arbeidsmarkt gaat winnen.

Hoe doe je dat?

Met Human Journey® ontwikkel je als HR-professional een strategisch employee journey plan dat niet alleen het verloop verlaagt, maar ook bijdraagt aan een inclusieve organisatiecultuur. 

Dit programma gaat verder dan de traditionele HR-aanpak. Het is voor werkgevers die echt willen uitblinken om een cultuur van betrokkenheid en inclusie te bevorderen vanuit mensgericht werkgeverschap. Met de persoonlijke aanpak, begeleiding en de online academie krijg je alles om een effectieve strategie en plan te ontwikkelen die je gelijk kunt toepassen. Tegelijkertijd werk je als HR-professional ook aan je eigen ontwikkeling. 

Mijn conclusie: mensgericht werkgeverschap is een softe bittere noodzaak. Wat vind jij?

Wil jouw organisatie aan de slag met mensgericht werkgeverschap?

Volg de maandelijkse webinar, lees meer over het programma of plan een kennismaking in! 

Masterclass: Behoud divers talent in 5 stappen

In deze masterclass ontdek je hoe je de employee journey in jouw organisatie kunt verbeteren. Maak kennis met de Human Journey-methode die je helpt om diepgaand inzicht te krijgen in de behoeften van jouw diverse medewerkers. Aan het einde van deze sessie formuleer je concrete actiepunten die je direct kunt toepassen om divers talent in 2025 te behouden.

Meer informatie

Gratis Employee Journey Checklist

In de checklist vind je praktische tips en uitleg per fase (van werving tot offboarding), als ook gerichte vragen om te bepalen wat al goed gaat in jouw organisatie en waar de kansen liggen. Door deze checklist in te vullen, krijg je de juiste focuspunten in handen om een aantrekkelijke werkgever te worden!

Je ontvangt het e-book direct in je inbox.