CONTACT

Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling? 7 (+20) praktische ideeën

persoonlijke ontwikkeling Jun 05, 2024
Persoonlijke ontwikkeling

Senang. Dit woord stond op de favoriete pet van mijn lieve opa. Hij mocht bijna 100 jaar worden. Senang betekent in het Indonesisch: je ontspannen voelen en tevreden zijn. In de huidige tijd van altijd streven naar beter, meer willen en je alsmaar vergelijken met anderen, is je senang voelen een verademing. Ook in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Mijn geweldige opa mocht bijna 100 jaar worden. Naast een portie geluk, waren er drie uitgangspunten die zijn levensstijl kenmerkten:

  • Geen stress. Geniet van wat je hebt en maak je niet druk om zaken die er niet toe doen. Hij genoot zielsveel van zijn prachtige tuin, kon uren zijn grasveld knippen op zijn knieën (met de schaar) en had altijd een luisterend oor voor mensen om zich heen.

  • Blijf altijd leren. Tot zijn laatste weken volgde hij nog een cursus Franse taal. Op zijn iPad zocht hij de zinnen op en schreef het op papier, zowel letterlijk als fonetisch. Mappen vol heb ik hier thuis liggen. Hij gebruikte geen nieuw papier, maar schreef alles op de achterkant van brieven. 

  • Voel je nooit beter dan een ander. Toen mijn opa vanuit Indonesië naar Nederland kwam om voor de marine te werken, kreeg hij een hogere rang en mocht hij samen met mijn lieve oma in een betere wijk gaan wonen, naar een groter huis, waar ook de andere “hoge piefen” woonden. Dat wilde hij niet, hij bleef in het rijtjeshuis, samen met veel andere Indische gezinnen uit de straat. Daar heeft hij meer dan 60 jaar gewoond en met uitzicht op zijn eigen prachtige tuin, in zijn eigen huis, heeft hij de aarde verlaten.

Moraal van het verhaal: persoonlijke ontwikkeling lijkt soms zo groot, terwijl je het ook klein kunt maken. Kijk naar de wereld vol nieuwsgierigheid, wees barmhartig en wees dankbaar voor wat je hebt.

7 ideeën voor “senang-proof” persoonlijke ontwikkeling

In deze blog deel ik 7 van de 27 praktische ideeën uit het bijbehorende e-book. Wil je graag alle 27 activiteiten afvinken? Vraag dan het gratis e-book aan (inclusief een set positieve affirmatiekaarten)

#1 - Start met een positieve affirmatie in de ochtend bijvoorbeeld ‘Ik ben genoeg, precies zoals ik ben’, ‘Ik ben dankbaar’, ‘Elke dag is een nieuwe kans om te groeien’ of ‘Niet drijven op vorige week. Volle bak er tegenaan’.

#5 - Houd een dag een digitale detox (of begin met een uurtje voor de die-hards) en kijk om je heen.

#8 - Stel de 3 x M-vragen over jouw takenlijst: Moet ik dit doen?  Moet ik dit echt doen? Moet ik dit nu doen?

#14 - Vraag om hulp (bij iets waar je niet uitkomt), je hoeft en kan echt niet alles alleen doen. Alleen al uitspreken dat je ergens niet uitkomt of spannend vindt, kan wonderen doen.

#18 - Doe je dagelijkse wandeling eens linksom in plaats van rechtsom (of andersom). Of als je nooit wandelt: doe een wandeling

#23 - Lees je in: in actuele situaties, conflicten of gebeurtenissen. Sta open voor meerdere kanten en verdiep je in de situatie i.p.v. aannames

#25 - Zet jezelf als prioriteit #1 op je to do lijstje. Letterlijk.

E-book Persoonlijke Ontwikkeling (27 ideeën) 

Ben je nieuwsgierig naar de andere 20 tips? Vraag dan het gratis e-book aan. Je kunt de PDF makkelijk afvinken zodat je jezelf kunt challengen om alle activiteiten te doen. Veel plezier!

Webinar: "Find Your Fit: In 4 stappen naar het (werk)leven dat bij jou past

Wil je een start maken met jouw persoonlijk ontwikkeling en ontdekken welk (werk)leven bij jou past? Volg de gratis webinar op dinsdag 25 juni om 10.00 uur of lees meer over het Human Journey traject voor individuen.

 

Gratis webinar Employee Journey 2.0

Ontdek de 4 onmisbare factoren om medewerkers te behouden tijdens deze sessie. Elke tweede dinsdag van de maand live te volgen!

Ja, ik meld mij aan!

Gratis Employee Journey Checklist

Wil je aan de slag met de employee journey in jouw organisatie? Vraag de gratis Employee Journey Checklist aan inclusief tips en stappenplan per fase.

Je ontvangt het e-book direct in je inbox.